Pēc tam, kad esat pārsnieguši 60 gadu slieksni, konstatējat, ka nez no kurienes uzradušies “lieki” ķermeņa svara kilogrami. Liekas, ka visu esat darījuši kā iepriekš, tomēr svars ir palielinājies.

Tomēr jāņem vērā to, ka tas ir dabisks process, jo:

1.Cilvēkam kļūstot vecākam, palēninās vielmaiņas process organismā, kā rezultātā ap vidukli, gurniem un augšstilbiem uzkrājas tauki.

2.Pasliktinās miega kvalitāte un pazeminās enerģijas līmenis. Līdz ar to attiecīgi samazinās gan cilvēka vēlme kustēties, gan arī muskuļu apmēri.

3.Ķermeņa āda kļūst sausa un mazāk elastīga.

4.Bieži visam jau minētajam pievienojas gremošanas traucējumi, sāpes locītavās un mugurā.

Neraugoties uz visu to, labā ziņa ir tā, ka ne viss ir tik slikti, kā varētu likties pirmajā brīdī pēc iepriekš minēto pazīmju konstatēšanas. Ķermeņa svara pieaugumu var palēnināt, ja ņem vērā (un arī ievēro) vairākus šādus nosacījumus.

1.Kļūdaina ir atteikšanās no iepriekš lietotiem pārtikas produktiem. Bieži ir tā, ka cilvēks konstatējot ķermeņa svara palielināšanos, atsakās no atsevišķu lietoto pārtikas produktu lietošanas pat nezinot to lielo nozīmi vielmaiņas procesa nodrošināšanā.  Tā rezultātā vairs  netiek uzņemti tik vajadzīgie ogļhidrāti, tauki, olbaltumvielas, minerālvielas un antioksidanti.

 Pat organismam novecojot visas tās vielas ir vajadzīgas lai stimulētu vielmaiņu un mazinātu tauku uzkrāšanos dažādās ķermeņa vietās. Vienīgi – nepieciešams atrast pareizo līdzsvaru starp šīm vielām.

2.Pārlieka sevis ierobežošana. Cilvēks pieņem, ka kādi atsevišķi produkti vairs nav labi organismam un pārstāj tos lietot. Bet tie ir tik garšīgi un kārdinoši! Piemēram, cepumi, šokolāde, kāda kūciņa vai tortes gabaliņš. Tiem pateikts stingrs “Nē!”, jo tie ir “sliktie” produkti.

Tomēr lielākā daļa turpina par tiem domāt, līdz pienāk brīdis vai apstākļi, kad šie pašu noteiktie ierobežojumi tiek pārkāpti. Un šie “sliktie” produkti nonāk organismā ar uzviju. Daudz vairāk, nekā organisms spēj tikt galā un rezultātā rodas jauni tauku “nosēdumi” zināmajās ķermeņa daļās.

Papildus  tam – pašpārmetumi par to, ka nespēja atturēties un ievērot paša noteiktos ierobežojumus. Šo “noliegto” kārumu lietošana nelielās, saprātīgās devās nenodara organismam nekā slikta, salīdzinot ar pieminēto nekontrolēto “noraušanos”.

3.Nepietiekama fiziska slodze. Pēc tam, kad pārsniegts 60 gadu slieksnis, ķermeņa muskuļu masa samazinās ļoti strauji. Daži eksperti apgalvo, ka muskuļu apjoms samazinās pat par 30 %, salīdzinot ar cilvēka “spēka gadiem”. Bet tieši ķermeņa muskuļi ir tā organisma daļa, kurā visintensīvāk notiek vielmaiņas procesi. Tieši muskuļos tiek sadedzināts visvairāk kaloriju.

Daži regulāri veikti fiziski vingrinājumu lieliski var aizstāt pat medikamentus, kurus biežāk lieto kakla, muguras un locītavu sāpju gadījumos.

Jāņem vērā, visas fiziskās aktivitātes jāuzsāk pamazām, slodzi palielinot pakāpeniski. Tādēļ uzreiz nevajag mesties līdzi paziņām, kuri regulāri nodarbojas ar aktīvu dzīves viedu, bet pietiek ar iešanu, stiepšanos un sirds darbības stiprinošiem vingrinājumiem. Vislabāk konsultēties ar speciālistiem par to, kuri vingrinājumi ir vispiemērotākie un kāda ir to maksimālo slodžu robeža.

4.Priekšlaicīga padošanās. Cilvēks ir izmēģinājis dažādas diētas, ēdis veselīgu pārtiku un nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, tomēr ķermeņa svars nav samazinājies un pat turpina pieaugt. Tad tā vien gribās visam atmest ar roku un teikt “muļķības tas viss”, jo tiek pieņemts, ka svara pieaugums ir novecošanās procesa neatņemama daļa.  

Tomēr nevajag steigties ar šādiem secinājumiem, jo nez vai šajā vecumā (pēc 60) derēs internetā un televīzijā redzētās un reklamētās maģiskās svara samazināšanas programmas. Tās pārsvarā gadījumos tomēr ir paredzētas gados jaunākai mērķauditorijai.

Jāturpina iesāktais: ēšanas paradumu ievērošana un vielmaiņu veicinošu produktu izvēle, kas papildināta ar atbilstošām fiziskām aktivitātēm, vecinās to, ka:

  • Samazināsies ar ķermeņa novecošanos saistīto slimību iespējamība;
  • Atgriezīsies fiziskā un emocionālā enerģija un pārliecība par sevi;
  • Uzlabosies miega kvalitāte un mazināsies noguruma sajūta

Un arī tas nav maz, ja sasniegts vecums pāri 60.

Saistīts raksts: Kā sevi uzturēt fiziskā formā pēc 60 gadu sasniegšanas

Raksts sastādīts pamatojoties uz interneta vietnē Health Insider – Workout & Nutrition Blog pieejamo informāciju.

Visits: 61

instagram
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail